Zelfbouw: Tuinpaviljoen te Groesbeek

leestijd: 1 minuten

Opgave

De uitdaging in dit project uit 2009 was om een zo elegant mogelijk ontwerp te maken waarbij gebruik gemaakt werd van eenvoudige middelen, om zo een heerlijk zitje te creëren. Daarom is dit paviljoen ontworpen als een rustig plekje om je alleen of met een klein groepje in terug te trekken. Het paviljoen is daarom achter in de tuin gesitueerd en verdiept aangelegd. Het piramidedak geeft de nodige vrije hoogte de wanden aan de achterkant bieden bescherming tegen de wind en geven privacy.

Aan de zuidzijde is een vijver gelegen welke deels langs de voorkant het zitje omsluit. Daarachter ligt een kleine kippenren die doorloopt tot achter het paviljoen. Door een klein raampje boven de vijver kun je de kippen zien lopen.

De constructie is volledig gemaakt van gebruikt hout. Het dak is bedekt met houten Red Cedar dakleien en de wanden zijn gemaakt van van rode, tweedehands straatklinkers. Door het maatverschil in de stenen zijn de wanden gemaakt niet geheel vlak, waardoor het paviljoen -in combinatie met het hout- een natuurlijk uiterlijk krijgt. De stalen raamkozijntjes zijn afkomst uit het ouderlijk huis van mijn vader.

De combinatie van een beschermde en verdiepte ligging, de gesloten achterwanden en het geluid van de vijver maken dit zitje tot een heerlijke plek om de lange zomeravonden door te brengen.