Speel Beton: YOU-TUBE

leestijd: 1 minuten

Opgave

De ideeënprijsvraag Speels Beton van het Cement & Beton Centrum is bedoeld om een stimulans te geven in ontwerp en toepassing van beton als functie in de openbare ruimte.

Inzending

Het gebruik van de publieke ruimte veranderd door de tijd heen. Activiteiten die door de weeks plaatsvinden verschillen met die in het weekend, activiteiten in het voorjaar en de zomer verschillen met die in de herfst en winter. Tenslotte zijn er op de lange termijn ook nog activiteiten die veranderen als gevolg van bepaalde trends. Een omgeving zo veranderlijk als de publieke ruimte vraagt om een flexibele- en comfortabele inrichting, die zich kan aanpassen naar de behoefte van het moment en derhalve als duurzaam kan worden beschouwd. Het gegeven dat veel publieke ruimtes delen van het jaar enkel dienst doen als verkeersruimte lijkt dan ook te wijten aan een gebrek aan flexibiliteit en comfort.

In het concept wordt beton gebruikt als drager voor een flexibele inbouw. Gekozen is voor een gebruikte tube, een tunnelbuis met een doorsnede van 3- en een lengte van 5,6 meter. De functie van de buis wordt bepaald door invulling met modules van 1,2 meter. Door de modules licht, compact en verrijdbaar te maken kan een buis snel worden omgebouwd. De flexibele inbouw zorgt aansluitend voor een publieke ruimte die geschikt is voor gebruik 24 / 7 – 365 dagen per jaar.

Klik hier voor de inzending (1,6 mb)