Droomhuisboek 2015: House-W

leestijd: 1 minuten

Het realiseren van een zo groot mogelijke footprint op een kavel van slechts 12 meter zonder de unieke kwaliteiten van de omgeving aan te tasten, dat is het principe van House-M.

Droomhuisboek

Deze woning is ontworpen voor het Droomhuisboek 2015 uitgegeven door de Gemeente Eindhoven. Het Droomhuisboek is een catalogus met kant-en-klare woningen voor particuliere zelfbouwers.

Het Concept

Het realiseren van een zo groot mogelijke footprint op een kavel van slechts 12m zonder de unieke kwaliteiten van de omgeving aan te tasten, dat is het principe van House-W.

Het resultaat: Een zeer energiezuinige woning op een grondvlak van 8,0 x 8,0 meter, waarbij het houten volume van de verdieping als een moderne boomhut boven het contrasterende, witte stucwerk volume van de leefruimten zweeft.

House-W kent een zeer compacte plattegrond. De vide met verticale glaspartij zorgt voor een ruimtelijke entree van de woning. Vanuit de entree kunnen zowel de ruimten op de verdieping als op de begane grond worden bereikt. Om optimaal gebruik te maken van de bezonning zijn de ruimten hier als een L-vorm omheen gevouwen. De facilitaire voorzieningen bevinden zich in de compacte middenzone langs de entreehal.

Overeenkomstig met de leeffunctie kent de begane grond een vrij-indeelbare ruimte met grote raamoppervlakken en een open karakter naar de omliggende tuin. In tegenstelling tot de begane grond heeft de verdieping met haar 3 slaapkamers en badkamer een meer intiem karakter, met zorgvuldig uitgekozen zichten  naar de omgeving op de hoek van iedere ruimte.

Opties

  • De woning kan met een aantal extra toepassingen / wijzigingen energieneutraal of nul op de meter worden gerealiseerd;
  • Om het gebruiksoppervlak van de woning te vergroten is er een optie tot het plaatsen van een aanbouw of het plaatsen van bijgebouwen zoals een tuinberging, garage of carport aan de achterzijde van het kavel;
  • Indien gewenst kan er in slaapkamer 2 een extra berging worden toegevoegd. De berging kan ook omgebouwd worden tot WC om meer ruimte te maken voor sanitaire toestellen in de badkamer.

Partners

Ontwerp: R-chitect, Eindhoven

Aannemer: M.J. Theunissen BV, Ysselsteyn