Collarada West, Canfranc, Spanje

Pico Collarada West

Confranc, Spanje

Een zeer steile klim over de westelijke flank van de Collarada, die mijn vaardigheden te boven ging…

Duur
Lengte:

6 uur
ca. 6 km


Moeilijkheid:

Conditie:

Soort pad:

erg moeilijk

goed tot zeer goed

weinig belopen pad met een steile klim door dennenbos en over rotspaden, pad vaak moeilijk zichtbaar

Mijn Ervaring

Ik kan wel zeggen dat deze hike nogal in de soep is gelopen, zeg. Ow, ik heb dik 6 uur gelopen, nou ja, gezwoegd beter gezegd…

Doel was om vanuit Canfranc (1050m) naar de Collarada (2883m) te gaan, een tocht van ca. 6km heen en 6km terug. Nou ik ben dus niet verder gekomen dan halverwege…

Het pad begint vrij overtuigend, redelijk steil maar goed beloopbaar en goed bewegwijzerd. So far so good.

M’n eerste rustpunt na een uur ligt in t zonnetje en heeft al een aardig uitzicht. Toen begon het…

Het pad bleek maar weinig belopen te worden, en het werd steeds steiler. En op een bergflank dat toch al zeker 45 graden helde, bleef het pad maar steiler worden…

Na 2 uur lopen kwam ik bij een drooggevallen en rotsige rivierbedding, waar de markeringen steeds moeilijker te vinden waren en het pad ook niet meer herkenbaar was als pad. Daar begon het zoeken naar de paaltjes…

Dat ging zo een uur door en het werd middag, waardoor ik op mijn point-of-no-return kwam. Dat punt heb ik op al mijn hikes om te zorgen dat ik voldoende daglicht heb om ook weer thuis te komen. Dus ik ben gaan zitten op een punt waar twee paden samenkwamen, met het idee na de lunch het andere pad naar omlaag te lopen. Bleek dat even een misrekening zeg…

Dat pad blijkt over die scherpe kartelrotsen te lopen die je op de laatste foto’s kunt zien. “Over?”, zal je vragen? Ja erover heen. Niet er omheen of ervoor of erachter langs, nee eróver heen! Helemaal over de toppen van die rotspunten… Mam, je kunt gerust ademhalen want dat heb ik dus maar niet gedaan…

Maar dat betekende wel een half uur voor niks gelopen over een beboste berghelling van meer dan 45 graden waar ik op de heenweg ’t pad ook al een paar keer kwijt was, en dat moest ik dus terug…

De weg naar beneden had ik dus al omhoog gelopen dus het was iets minder zoeken, maar niet minder steil. En dik 6 uur nadat ik begonnen was aan een tocht naar bijna 2.900m, ben ik niet verder gekomen dan pak ‘m beet 2.000m, weinig echte uitzichten gezien en ik ben total-loss…

Welkom in de Pyreneeën…

…volgende keer nóg iets beter onderzoek doen naar de route…


Als u de informatie op deze site gebruikt, is dit OP EIGEN RISICO.

Wandelen en andere buitenactiviteiten kunnen gevaarlijk zijn en hebben veel potentiële gevaren. Het is aan elk individu om hun grenzen, capaciteiten en niveau van expertise te kennen voordat ze aan een buitenactiviteit beginnen.