Smeltstroompjes en Estany’s in de Pyreneeën

leestijd: 2 minuten

Estany de Llebreta – Estany Llong

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park, Spanje

Deze hike geeft je toegang tot schitterende Pyreneeën landschappen. Het pad volgt de snelstromende Riu de Sant Nicolau stroomopwaarts en voert langs de waterval van Sant Esperit en Estany Llebreta, naar het bergmeer Estany Llong. De hike is het best te belopen van Maart tot November, maar houdt in Maart en April wel nog rekening met sneeuw.

Duur:
Lengte:
Hoogte:

7 uur
24,1 km
863 m


Moeilijkheid:

Conditie:

Soort pad:

uitdagend

goed

lange, gelijkmatige klim over goed begaanbare rotspaden afgewisseld met enkele 4×4-wegen. Nergens echt steil.

Mijn Ervaring

Toen ik half april naar de Pyreneeën kwam op weg terug naar Nederland, was ik bang dat het hooggebergte onbereikbaar zou zijn vanwege de sneeuw. Die kou en dat glibberen hoeft van mij niet zo. Gelukkig bleken er genoeg hikes net onder de sneeuwgrens te zijn, en dit was één van de mooiste!

Het doel van de dag is Estany LLong, op een hoogte van ongeveer 2.000m. En hoewel er daarboven nog volop sneeuw lag, was de Riu de Sant Nicolau al flink gevuld met smeltwater. Vanaf het meer stort het kristalheldere smeltwater zich door de dennenbossen omlaag en meandert het door de vlakkere hooglanden.

Je volgt deze rivier de hele dag en het water is overal langs de route te zien én te horen.

Praktisch

Het leuke aan een out-and-back trail is dat je op de terugweg ziet wat je op de heenweg in je rug had. Maar op sommige plekken langs dit pad kun je ook een alternatieve route kiezen:

  • 10 minuten voordat je terug bent bij het Mirador Sant Esperit, ligt een hele mooie boardwalk (deels rolstoel-toegankelijk) door het schitterende gras- en bosland. Die is zeer de moeite waard en brengt je terug tot bij het Mirador.
  • vanaf het Estany Llebreta kun je kiezen om een stukje de weg te volgen tot je een brug tegenkomt, vanaf hier loop je terug over de zuidelijke hellingen tot je weer terug bent bij de stalen hangbrug.

Je kunt er ook voor kiezen om vanaf de parkeerplaats de taxi te nemen naar het Mirador Sant Esperit en daar de route oppakken. Dat scheelt 3-4 uur lopen maar, waardoor je verder de bergen in kunt trekken. Maar je mist dan wel het bergmeer Llebreta en de waterval van Sant Esperit. Maar misschien kun je de taxichauffeur vragen even te stoppen?


Als u de informatie op deze site gebruikt, is dit OP EIGEN RISICO.

Wandelen en andere buitenactiviteiten kunnen gevaarlijk zijn en hebben veel potentiële gevaren. Het is aan elk individu om hun grenzen, capaciteiten en niveau van expertise te kennen voordat ze aan een buitenactiviteit beginnen.