Eco Sanctuary and a Slow Day

leestijd: 2 minuten


Zealandia Eco Sanctuary

Nieuw Zeeland is erg gesteld op zijn unieke natuur en de dieren en -in het bijzonder- haar vogels die nergens ter wereld voorkomen. En terecht. Ik ben nog maar een week hier, heb alleen Wellington nog maar gezien en ik heb al de meest mooie vogels gezien! Vanwege de geïsoleerde ligging in de laatste tachtig-nogwat-miljoen jaren is er een veelheid aan vogelsoorten ontstaan. Maar met de komst van de Europeanen zo’n 150-200 jaar geleden zijn er nieuwe zoogdieren meegekomen. De meeste vogels hier hebben in de loop van de evolutie vanwege het gebrek aan roofdieren, het vermogen om te vliegen verloren. Je kunt je dus voorstellen dat Nieuw Zeeland voor een simpele huiskat, een rat of een marter een waar Walhalla is. Gevolg: Veel inheemse vogelsoorten worden met uitsterven bedreigd of zijn zelf als verdwenen.

Bij Zealandia hebben ze nu een Sanctuary gemaakt voor deze inheemse soorten. Bekijk het maar zo: Je neemt een stuk bos met twee stuwmeren, zet er een groot hek van 8-9km omheen waar geen roofdieren doorheen, overheen of onderdoor kunnen en sluit de poort. Het resultaat na 30 jaar is een soort oase van inheemse soorten. Zeg maar Jurassic Park zonder velociraptors en T-rexen.

Gisteren ben ik naar dat park geweest. Eerst uitgebreid de tentoonstelling bekeken en om 11:15u met een gids rond gewandeld. Zij kunnen er veel vertellen over de vogels, de planten, de beschermingsmaatregelen en fokprogramma’s. Het eerste deel van het park is duidelijk aangelegd voor toeristen, met geasfalteerde paden, bordjes bij elke boom en voederplekken om vogels te trekken. Erg de moeite waard, maar na de tweede stuwdam begint het park waar de natuur vrij zijn gang kan gaan. De paden lopen langs kleine stroompjes en af en toe over steile hellingen zigzaggend rond het stuwmeer. Het was prachtig weer dus ik heb er vol op van genoten!


Slow Day

’s avonds in het hostel samen met Hajo gegeten. Een jongen uit een klein gat bij Sneek (jup weer een Hollander, dat is al nummer 6). Hij reist de komende vijf weken nog door het zuiden voor vakantie. Later nog een poos met Robin zitten Skypen. Het project in Eindhoven verloopt voorspoedig, tot nu toe lukt het me goed om m’n werk te blijven doen terwijl ik onderweg ben. Wel blijft de verbinding een lastig (en duur) puntje…

Vandaag een Slow Day gemaakt: lekker uitgeslapen tot een uurtje of tien, rustig ontbijtje met toast en daarna rustig wat formulieren voor de belastingdienst ingevuld. Nog even langs het postkantoor geweest, boodschapjes gedaan en rond een uur of drie een kop koffie (met gratis wifi!) bij de Starbucks gedaan.

Ik heb gisteren m’n hostel verlengd tot maandag, dus ik heb nog een Lord of the Rings tour kunnen boeken. Tja, je bent een fan of je bent t niet! Ik denk dat ik vrijdag naar de zuidkust ga naar de Red Rocks en van t weekend nog een hike naar Mount Kaukau in het Noorden van de stad doe. Ondertussen ben ik m’n plannen om verder te reizen aan het uitwerken. Die flexibussen lijken me een goed plan, dus ik denk dat ik maandag op weg ga naar het noorden. Via New Plymouth naar Auckland en het noordelijkste puntje. Maar ik hoop wel dat ik ergens onderweg een auto kan kopen, dat biedt toch net wat meer vrijheid. En wat is er nou mooier dan in je tentje onder de blote sterren te slapen terwijl je het Zuidereiland rond rijdt?